Balans zoeken en vinden

Iedereen is op zoek naar balans. Iedereen wil het en iedereen heeft het nodig.
Er wordt heel gemakkelijk over gesproken maar het is echt F** hard werken want het gaat bijna altijd over gewoontes veranderen. Én dat is zó lastig. Deze week staat er weer veel in de krant over de stress die veroorzaakt wordt door een slechte werk/privé balans. Dit is natuurlijk een onderwerp wat mij zeer aan het hart gaat. Mijn cliënten komen bij mij met stress, soms een burn-out. En natuurlijk is nooit werk alleen ‘schuld’. Het is altijd een combinatie van factoren.

Suddervlees

Stress is net suddervlees. In het begin helpt een avondje bankhangen nog wel om weer rust te vinden en het weekend biedt ook uitkomst. Maar op een gegeven moment werkt dit niet meer. Het duurt lang voordat we willen of kunnen erkennen dat het roer om moet. We weten niet meer wanneer het ooit is begonnen. Laat staan hoe we het moeten oplossen. Het suddert door tot het licht uitgaat.
Met als gevolg veel leed voor zowel werkgever, werknemer én de omgeving.

Preventie

Aandacht voor de preventie is altijd mijn doel geweest en ik ben dus blij dat steeds meer bedrijven hier het nut van inzien. Bij steeds meer bedrijven word ik gevraagd om aan de preventiekant te werken. Dit lijkt bijzonder want ze betalen mij zonder zeker te weten wat het oplevert. Toch is het vrij eenvoudig. Een zieke medewerker kost ongeveer 300 euro per dag dus voorkomen van verzuim bespaart (en niet alleen geld). Dus ik begeleid medewerkers maar ook de leidinggevenden om de signalen te herkennen en het ‘goede’ gesprek te voeren.

Herken de signalen

Ook ik heb ooit bijna een burn-out gehad. Inmiddels herken ik de signalen en weet ik hoe ik moet handelen want dat is de crux. Herken de signalen en wacht niet tot de emmer overloopt. Praat erover!
Meer weten, neem rustig contact op met me.

Annemieke Kirch
Annemieke@Twente-Counseling.nl
Deze blog verscheen ook als column in het Twents Volksblad

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!