Bullshit Bingo

Als ik voor elke ‘ja maar’ een euro krijg dan kan ik stoppen met werken. In ‘ja maar’ zit geen beweging. ‘Ja maar’ zorgt ervoor dat we blijven zitten waar we zitten. Er zijn weinig mensen die zeggen ‘ja maar, ik ben gewoon als de dood voor de verandering’.
We zeggen te gemakkelijk, ‘ik houd van veranderingen’ of ‘ik houd van afwisseling’. De praktijk blijkt weerbarstiger. Want stel jezelf eens de vraag; houd je écht wel van veranderingen?
Het is ook heel logisch want je weet wat je hebt en al bevalt het je niet, je weet nooit wat je ervoor terugkrijgt.

Excuses 

Als coach maak ik het zo simpel als mogelijk, ik doe niet ingewikkeld, ga niet prat op allerlei theorieën. Wat overigens niet betekent dat ik maar wat doe, ik heb echt mijn opleidingen gehaald, bijscholingen volg ik. Én ja ook ik werk met een coach, dat houdt me scherp. Maar ‘ja maar’ noem ik de bullshit bingo. Excuses om niet in beweging te komen, een excuus om niet je eigen brug naar beneden te halen als je naar de overkant wilt, een excuus om te accepteren ‘dat het toch niks wordt’ of dat de ander het zoveel gemakkelijker had dan jij.
En soms betekent dat dat ik de samenwerking beëindig met een cliënt. Dit gebeurde vorige week. We hadden al een paar gesprekken gehad en er zat geen beweging in. Hij wilde écht graag een nieuwe weg inslaan maar….. De reeks aan excuses en de ja maren waarom opdrachten niet gedaan werden, stappen niet gezet werden, schulden toenamen en niet afnamen, waren er volop. Zolang je de bingo vakjes blijft vullen met excuses, krijg je wat je hebt en blijf je zitten waar je zit en verandert er niks. Én van mij mag dit maar dan moet je niet meer zeuren. Zo simpel kan het soms zijn.

Neem een beslissing

Als je eenmaal besluit dat het anders moet en je bent bereid de handen uit de mouwen te steken, dan moet je aan het werk. Gewoon handen uit de mouwen.
Deze cliënt, dat werd ‘m niet. Naar zowel werkgever als werknemer ben ik hierover heel helder. Ik ga niet trekken aan een dood paard. Dit is voor niemand goed, daar wordt niemand gelukkig van.

Annemieke Kirch
annemieke@Twente-Counseling.nl
* Deze Blog verscheen eerder in het Twents Volksblad

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!