Dansende beer

Als eigenaar, oprichter, directeur en enige medewerker van Twente Counseling vind ik het soms geweldig, soms gemakkelijk, soms heel uitdagend en spannend maar soms ook heel eenzaam. Het voordeel is natuurlijk dat niemand me tegenspreekt en ik mezelf altijd gelijk geef en elke discussie win. Ik bekijk mezelf kritisch en een enkele keer klop ik mezelf op de borst als ik erg tevreden ben over mezelf (helaas een salarisverhoging zit er niet in).

De keuze om voor mezelf te beginnen en Twente Counseling op te richten, is er een waar ik nog steeds heel blij mee ben (ik heb nu eenmaal het leukste vak van de wereld). Het geeft enorm veel voldoening als ik medewerkers en leidinggevenden soms met hele kleine dingen laat ervaren dat de ”versnelling vooruit” echt niet zo lastig te vinden is en wat vind ik het samenwerken met mijn klanten altijd geweldig; samenwerken is een woord wat mij typeert.

Toch zeg ik wel eens gekscherend tegen mijn klanten ‘het liefst zou ik doen wat ik doe binnen een bedrijf’. Want eerlijk is eerlijk. Ik mis de samenwerking, de tegengas, het sparren, het uitwisselen van ideeën en de vrijdagmiddag borrel (deze mag ook op een andere dag ). Allemaal aspecten die nodig zijn om scherp te blijven om niet ‘die beer aan de ketting’ te worden; je kent een paar dansjes en die blijf je dansen in de hoop dat het publiek dit ook leuk blijft vinden.

Samenwerken
De meeste mensen geven aan samenwerken belangrijk te vinden. Tijdens sollicitatiegesprekken wordt het belang van samenwerken altijd aangehaald. Organisaties hebben alleen bestaansrecht als mensen samenwerken. Vele handen maken licht werk. Toch weten wij allemaal dat in teams niet altijd de gewenste effectiviteit bereikt wordt. Er zijn misverstanden, conflicten, er is machtsstrijd, er worden politieke spelletjes gespeeld. Samenwerken is vooral zo moeilijk omdat je bijna altijd wat moet opgeven of inleveren. Iets van wat jij goed vindt, waar je aan gewend bent, waar je aan hecht, wordt ingeruild voor een andere benadering, een andere werkwijze. Oud en vertrouwd is veilig en dit moet je inruilen voor iets nieuws, iets wat nog maar bewezen moet worden.
Samenwerken gaat over vertrouwen, over bereidheid naar elkaar te luisteren, over van elkaar willen leren en heel belangrijk over communicatie. Communicatie is wat mensen aan elkaar bindt maar ook wat zorgt voor de meeste misverstanden. Slecht communiceren zorg voor veenbrandjes die ondergronds doorwoekeren, voor onbegrip, ergernissen en uiteindelijk kan het leiden tot slechte motivatie en zelfs hoog verzuim.
Als counselor/trainer begeleid ik medewerkers/leidinggevenden van bedrijven met individuele vraagstukken en daarnaast geef ik trainingen. Mijn inzet is om zowel medewerkers als teams beter bewust te maken van hun eigen kracht. Om een goede balans te vinden tussen privé en werk, om te ervaren waar je energie van krijgt en waar jouw stip op de horizon geplaatst moet worden. Ook hier geldt dat ik pas goede resultaten boek als ik samenwerk met mijn opdrachtgever, mijn coachees en met diegene die bij mij een training volgt.

Droom
Enige tijd geleden werd mij gevraagd ‘wat is jouw grote droom’. Hier hoefde ik niet zo lang over na te denken. Mijn droom is een viraal bedrijf waar allerlei verschillende disciplines en expertises bij elkaar komen, elkaar versterken, elkaar stimuleren en dingen gunnen en het allerbelangrijkste een klant het allerbeste product kunnen bieden. Ik wil meer dan een kortstondige opdracht. Ik wil graag meedenken en mijn klanten de best mogelijke oplossing bieden en dat kan ik niet alleen. Hiervoor moet ik samenwerken.
Ik geloof enorm in het feit dat dingen niet zomaar gebeuren dus toen ik gevraagd werd om mee te denken en mee te werken aan een Platform vol inspirerende mensen die hetzelfde idee hadden als ik, hoefde ik niet lang na te denken. Ik kijk enorm uit naar onze samenwerking en ik draag hier graag een steentje aan bij. Dus die beer aan de ketting en dat ene dansje gaan aan mij voorbij. Laat mij maar een onderdeel worden van dit grootse circus.

 

Annemieke Kirch
www.Twente-Counseling.nl

 

 

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!