De zin of onzin van een vertrouwenspersoon

Een veilig werkklimaat wil iedereen. Bespreekbaar maken en openheid creëren helpt.
Vooral omdat we het liever niet zien. Én juist om het te voorkomen. 
Aandacht besteden aan die factoren die stress (en verzuim) veroorzaken. Pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, werkdruk en agressie bijvoorbeeld. Naast openheid is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon één van de maatregelen die je als bedrijf kan nemen.

Externe vertrouwenspersoon

In- of externe vertrouwenspersoon?

Ik ben voorstander van een in- en externe vertrouwenspersoon in een bedrijf. Natuurlijk kan je in eerste instantie terecht bij je leidinggevende of de afdeling HR. Maar wat als je het liever bespreekt met iemand die niet gebonden is aan het bedrijf. Dan kan ik als externe vertrouwenspersoon een rol spelen. Ik ben objectief en onafhankelijk. 
Dát het besproken wordt, is het allerbelangrijkste. Toch?

Wat doe ik als vertrouwenspersoon?

  • Het opvangen, begeleiden en informeren van medewerkers
  • Het voorlichten en informeren van de organisatie
  • Het adviseren van bestuur en management
  • Het opstellen van rapportages

Vaak is luisteren en je hart kunnen luchten al voldoende. Voldoende om de volgende stap te durven zetten: het bespreekbaar maken met de juiste persoon binnen je organisatie. Want intern oplossen, is altijd het beste.

“Als vertrouwenspersoon vind ik zichtbaar zijn essentieel. Medewerkers moeten weten wie ik ben. Een van de mogelijkheden is een filmpje. Ook een vertrouwenspersoon moet het vertrouwen verdienen”.

Maak het bespreekbaar!

Eén van mijn taken is het organiseren van  informatiebijeenkomsten en trainingen voor leidinggevenden en personeel. Ook ben ik het aanspreekpunt voor leidinggevenden. 
Als vertrouwenspersoon speel ik een grote rol om verzuim te voorkomen. 

Ongewenste omgangsvormen?
Dat komt bij ons niet voor

Dat denk je maar.
Ze komen in elke organisatie en op ieder niveau voor. Een op de zes medewerkers geeft aan te maken te hebben met ongewenst gedrag (door klanten, leidinggevenden en collega’s). Eén derde van het verzuim wordt veroorzaakt door PSA. Dit kost organisaties jaarlijks 2 miljard euro (bron TNO). Alleen al daarom loont aandacht, erkenning en preventie loont.

Ik verdien mezelf snel terug

Iedereen verdient een veilig werkklimaat. En gezamenlijk kunnen we hiervoor zorgen. Meer weten over mijn aanpak of  tarieven?
Ik vertel graag meer.

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon en aangesloten bij de LVV

Ik wil graag meer weten over een vertrouwenspersoon in ons bedrijf

Meest recente blogs

Ik vind er weinig van

Zeuren en klagen is het meest gemakkelijker. Het probleem ligt bij de ander en jij hoeft dus ook niets. Het wordt lastiger als je niet alleen mag praten over het probleem maar ook moet nadenken over de oplossing.

Behoefte of gemakszucht

Behoefte of gemakszucht Vanaf 1 augustus kon iedere werkende en werkzoekende zich aanmelden voor een gratis ontwikkeladvies. Iedereen die inzicht wilde krijgen op mogelijkheden in de arbeidsmarkt. Of zich wilde verdiepen in uitdagingen of kansen waar hij of zij voor...

Vakantierust of vakantstress

Vakantierust of vakantiestress? Dan is de vakantie weer (bijna) voorbij en gaan we weer over tot de orde van de dag. Alhoewel, wat is de orde van de dag in deze rare tijd. Lukte het jullie om bij te tanken, om te genieten, te luieren en de batterij weer op te laden?...

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!