De zin of onzin van een vertrouwenspersoon

Een veilig werkklimaat wil iedereen. Bespreekbaar maken en openheid creëren helpt.
Vooral omdat we het liever niet zien. Én juist om het te voorkomen. 
Aandacht besteden aan die factoren die stress (en verzuim) veroorzaken. Pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, werkdruk en agressie bijvoorbeeld. Naast openheid is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon één van de maatregelen die je als bedrijf kan nemen.

Externe vertrouwenspersoon

In- of externe vertrouwenspersoon?

Ik ben voorstander van een in- en externe vertrouwenspersoon in een bedrijf. Natuurlijk kan je in eerste instantie terecht bij je leidinggevende of de afdeling HR. Maar wat als je het liever bespreekt met iemand die niet gebonden is aan het bedrijf. Dan kan ik als externe vertrouwenspersoon een rol spelen. Ik ben objectief en onafhankelijk. 
Dát het besproken wordt, is het allerbelangrijkste. Toch?

Wat doe ik als vertrouwenspersoon?

  • Het opvangen, begeleiden en informeren van medewerkers
  • Het voorlichten en informeren van de organisatie
  • Het adviseren van bestuur en management
  • Het opstellen van rapportages

Vaak is luisteren en je hart kunnen luchten al voldoende. Voldoende om de volgende stap te durven zetten: het bespreekbaar maken met de juiste persoon binnen je organisatie. Want intern oplossen, is altijd het beste.

“Als vertrouwenspersoon vind ik zichtbaar zijn essentieel. Medewerkers moeten weten wie ik ben. Een van de mogelijkheden is een filmpje. Ook een vertrouwenspersoon moet het vertrouwen verdienen”.

Maak het bespreekbaar!

Eén van mijn taken is het organiseren van  informatiebijeenkomsten en trainingen voor leidinggevenden en personeel. Ook ben ik het aanspreekpunt voor leidinggevenden. 
Als vertrouwenspersoon speel ik een grote rol om verzuim te voorkomen. 

Ongewenste omgangsvormen?
Dat komt bij ons niet voor

Dat denk je maar.
Ze komen in elke organisatie en op ieder niveau voor. Een op de zes medewerkers geeft aan te maken te hebben met ongewenst gedrag (door klanten, leidinggevenden en collega’s). Eén derde van het verzuim wordt veroorzaakt door PSA. Dit kost organisaties jaarlijks 2 miljard euro (bron TNO). Alleen al daarom loont aandacht, erkenning en preventie loont.

Ik verdien mezelf snel terug

Iedereen verdient een veilig werkklimaat. En gezamenlijk kunnen we hiervoor zorgen. Meer weten over mijn aanpak of  tarieven?
Ik vertel graag meer.

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon en aangesloten bij de LVV

Ik wil graag meer weten over een vertrouwenspersoon in ons bedrijf

Meest recente blogs

Nieuwe normaal stress

Nieuwe normaal stress In het oude normaal dreigt voor de helft van de werkende Nederlanders al een risico op langdurige uitval door werkstress. Dit was dus in een tijd van gewoon koffie bij het koffiezetapparaat, een etentje op een terras en een groot feest gewoon...

Compliment

Compliment Het was een bijzondere afsluiting van een bijzonder jaar. Voor veel gezinnen geen enkele reden om terug te kijken op een prettig jaar. Verdriet over het verlies van een dierbare of een baan. Onzekerheid over wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. En...

2020-2021

2020 Geen enkel woord dekt de lading om dit jaar af te sluiten. In onze geschiedenisboeken zal 2020 vast een zeker een plek krijgen. Ik weet nog goed dat ik op 12 maart terugkwam van een werkvakantie op Aruba. Een goed gevulde agenda was in een vingerknip volledig...

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!