Gelukkig zijn kan je oefenen!

Gary Player, een beroemde Zuid Afrikaanse golf-speler sprak de woorden “hoe meer ik oefen, hoe meer geluk ik krijg”. Gelukkig zijn, kan je oefenen! Echt waar.

Geluk of gelukkig zijn, wie wil dit nu niet. Gelukkig zijn, is waar we het allemaal voor doen. De definitie van geluk kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid (Wikipedia).

Maar betekent dit nu wel of niet dat je geluk in eigen hand hebt? Natuurlijk zijn de omstandigheden soms zo heftig, verdrietig of naar dat je er wel ongelukkig van moet worden maar de manier waarop je omgaat met verdriet heb je natuurlijk wel in de hand.

Recht op (on)gelukkig zijn

Iedereen heeft ‘recht’ op een portie ongelukkig zijn. Toch komt er een moment dat je moet besluiten of je je versnelling in zijn achteruit of vooruit zet. Een groot deel je geluk heb je zelf in de hand (deels is genetisch bepaald). Daarnaast hangt 10% van je geluksgevoel af van betrekkelijk onveranderbare omstandigheden (de regels en wetten van het land waar je in leeft of het klimaat van dat land).
De 40% die overblijft van ons geluksgevoel hangt dus af van je eigen inspanningen en hier heb je invloed op. Je geeft zelf betekenis aan wat er gebeurt in en om je heen. Je kunt je gevoel van geluk vergroten en meer geluk aantrekken wanneer je bewust leeft, je intuïtie volgt, loslaat wat je niet meer helpt en je eigen kracht benut. Dus bewustwording van dat waar je energie aan wil geven. Dit betekent ook dat je soms moet durven te veranderen.

Geluk heb je deel in de hand

Sommige mensen denken dat ze werken en leven voor geld, succes of luxe. Natuurlijk niet geheel onbelangrijk maar uiteindelijk zijn dit allemaal middelen om een doel te bereiken. Geluk is voor iedereen heel belangrijk, het is ongrijpbaar en toch heb je het deels in de hand. Het is opvallend dat er de laatste jaren veel aandacht wordt besteed dit onderwerp, denk bijvoorbeeld aan alle mindfulness trainingen, yoga-klassen.

Doorbreek patronen

De beste manier om je geluksgevoel te vergroten is om dingen te ondernemen waar je gelukkig van wordt. Gek genoeg moeten veel mensen, zeker als ze zich niet gelukkig voelen, zich er toe zetten om leuke dingen te doen. Het is vaak gemakkelijker om thuis op de bank te zitten voor de tv of dat dekbed over je heen te trekken. Toch word je er op de lange termijn gelukkiger van om iets te ondernemen en het patroon te doorbreken.

Verder heb je natuurlijk ook invloed op de manier waarop je over dingen denkt, het is een keuze om te blijven hangen in verdriet of dat nare gevoel. Een ding weet je dan zeker, als jij niet verandert, verandert dat gevoel ook niet. Blijven klagen over de situatie, de mensen om je heen of andere zaken maakt niet alleen je omgeving ongelukkig maar vooral jezelf. Wees niet te kritisch naar anderen. Een beetje begrip helpt niet alleen de ander maar ook jezelf.

Bewustwording

Hoewel we dus niet 100% invloed hebben op ons geluk, heb je wel een keuze hoe je met ongelukkig zijn omgaat. We hebben we deels in de hand, omdat we invloed hebben op de wijze waarop we ermee omgaan. Bewustwording en daarna het doorbreken van bestaande (denk)patronen. Bewust kiezen voor een andere weg.
Actief en bewust activiteiten ondernemen waar jij je prettig bij voelt, positief denken en voldoende variatie zijn daarbij de kernwoorden.
Gelukkig zijn kan je oefenen: Kan je hier wat hulp bij gebruiken, dan mag je me altijd een berichtje sturen.

Annemieke Kirch
Tel. 0654766729 of maak een afspraak

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!