Het leven is niet altijd een feestje

Er zijn twee soorten mensen. Mensen die overal tegenop zien en mensen die bijna van elke tegenslag een feestje kunnen maken. Hoe komt het dat de een het glas altijd half leeg ziet en de ander halfvol.

Steeds meer stress

Steeds meer mensen hebben te kampen met een burn-out, stress en spanningen. En gelukkig voor mij zijn er ook steeds meer werkgevers die er iets voor over hebben om dit te voorkomen.
Waar komt onze stress toch vandaan. We behoren tot een van de rijkste en gelukkigste landen. We kennen geen hongersnood, geen oorlog en materieel hebben we het, ondanks al ons geklaag, nog nooit zo goed gehad als nu. Waar komt dit gevoel dan vandaan? Wat maakt ons zo vermoeid, zo gestrest?

Alles moet leuk

Natuurlijk wil ik ook het liefst leuk, gezellig en heel veel geluk. Alléén ook met Sinterklaas krijg je nooit alles dus ook dit is vette pech. Het leven is meer dan leuk, gezellig en leuk.
We kunnen nog maar net een klein beetje lastig aanvaarden. Bij een klein beetje meer ingewikkeld, haken we af. We hebben het al moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. Verdriet en lastig willen we opgelost zien en wel per direct. We plaveien het liefst de weg naar geluk voor onze kinderen. Als het maar leuk is.

Hemel op aarde

Helaas kunnen we veel organiseren en automatiseren maar een ‘hemel op aarde’ valt nog niet te regelen. En juist dat streven wat niet kan, zorgt voor stress, vermoeidheid en soms die burn-out.
Én dan komen mensen bij mij.

Of ik de oplossing kan bieden; en helaas dat lukt niet. Waarom niet? Omdat het dan mijn oplossing wordt voor iets dat niet mijn verdriet is. Het is niet mijn feestje.

Orde in de chaos

Wat kan ik wel? Vaak is orde in de chaos in het hoofd scheppen en is luisteren voldoende. Mijn cadeautje is als ik zie dat mijn cliënten weer beter slapen, als ze zich weer kapitein voelen van hun eigen schip. Grip krijgen op hun leven maar vooral ook accepteren dat het leven niet altijd maakbaar is. Hoe graag we dit ook willen.

Annemieke Kirch
Annemieke.Kirch@Twente-Counseling.nl
(NB deze blog verscheen ook als column in het Twents Volksblad)

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!