Ik vind alles leuk, is een slecht excuus

Van uitstel komt afstel. Een oud gezegde maar oh zo waar. Keuzestress wordt veroorzaakt doordat je overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Teveel keuzes hebben, schept verwarring en bijna iedereen heeft er wel eens last van.

Keuzestress is de voedingsbodem voor vermoeidheid en zelfs een burn-out. De hele dag staan we voor keuzes. Gemakkelijke keuzes over boterhammen met kaas of hagelslag, maar ook levensbepalende keuzes over je carrière of relatie. Durf je te kiezen voor jezelf of leg je verantwoording bij een ander. Het is niet zo gek dat je er moe van wordt. Goed nieuws, kiezen heeft echt een ‘uit-knop’.

Twijfels

Ik doe veel coachsessies. Waarschijnlijk is het meest voorkomende thema keuzes maken. Het maakt ook niet uit of iemand jong of wat ouder is. Noch maakt het weinig uit bij wat voor een type bedrijf iemand werkt of welke functie iemand bekleedt. Iedereen heeft zijn twijfels. Maar voor iedereen geldt teveel twijfelen, maakt onzeker en ongelukkig en soms ziek.

KIES!!

Als coach ga ik met mijn cliënten op zoek naar wat ze daadwerkelijk willen. De antwoorden zijn er vaak wel maar zijn diep weggestopt. Ook verschuilen we ons achter ‘ik kan niet kiezen want ik vind alles leuk’. Het klinkt positief als iemand ‘alles leuk vindt’ maar eigenlijk is het een excuus om niet in beweging te komen. Het is belangrijk dat je een beslissing neemt. Het nemen van een besluit geeft lucht en maakt je sterk. En misschien het allerbelangrijkste, je kan aan de bak. Besef dat elke keer dat je geen beslissingen neemt je een stukje zelfvertrouwen verliest en steeds verder afdrijft van wat jij belangrijk vindt.

Laat los wat niet werkt

Vasthouden aan wat niet werkt

Dat klinkt misschien gek maar gemakshalve kiezen we er vaak voor om iets te behouden waar we eigenlijk vanaf willen. We behouden liever wat niet werkt en dan dat we kiezen we voor een alternatief waarvan we nog niet weten welke waarde we hieraan moeten verbinden. Met andere woorden je hebt nog geen idee wat en óf het wat oplevert. Met als gevolg liever ongelukkig blijven hangen in een baan of huwelijk omdat we in ieder geval weten dat het niks oplevert. Uiteindelijk is zelfs het nemen van een slechte beslissing beter dan geen beslissing.

Sudderen mag best

Natuurlijk mag je best even broeden, twijfelen of je ideeën laten sudderen maar uiteindelijk moet je echt in actie komen want een ander doet het niet voor je.

Annemieke Kirch
(NB tot einde van het jaar kan je als je 45 jaar of ouder bent nog gratis gebruik maken van een coachtraject. Investeer in jezelf; ik vertel graag meer)

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!