Lachen is gezond
Natuurlijk zijn we allemaal het liefst in de buurt van gezellige, blije en opgewekte mensen. Mensen die vaak lachen, krijgen niet voor niets leuke reacties uit hun omgeving.

Ook wetenschappelijk is bewezen dat mensen die veel lachen een betere gezondheid en minder last van stress hebben dan de chagrijnige onder ons. Lachen is gezond, lachen versterkt ons immuunsysteem en beschermt ons beter tegen virussen.

Experimentjes zijn altijd leuk:
52 gezonde mannen keken een uur lang naar een comedy. Na afloop van dit experiment werden functies gemeten die de werking van het immuunsysteem aangeven (zoals bijvoorbeeld het aantal T-cellen). Het bleek dat een uur lachen je immuunsysteem 12 uur lang opkrikt.

Een ander experiment; aan de universiteit in Kansas werd aan 169 proefpersonen gevraagd om hun hand in een bak ijskoud water te dompelen. Een deel van de proefpersonen werd gevraagd om, terwijl ze dit deden, te lachen. Deze groep rapporteerde veel minder ongemakken en zelfs de hartslag was bij deze groep minder hoog. Dat komt omdat er wanneer je lacht hormonen worden aangemaakt die ervoor zorgen dat je minder stresshormonen aanmaakt en meer endorfines (dit noemen ze ook wel gelukshormonen). Mooi experiment bij kleine kinderen; https://www.youtube.com/watch?v=Btg9PiT0sZg

Naast stoffen die je lichaam aanmaakt, train je, als je lacht, onbewust je gezichtspieren en stimuleert het de doorbloeding in je gezicht. Je gezicht krijgt een soort “blos” en het lijkt alsof je meer straalt. Dit wordt als aantrekkelijk ervaren en het is goed voor je zelfvertrouwen.
Lachen is een krachtig sociaal wapen. Dit begint al als baby. Een baby lacht als hij een bekend gezicht herkent en later merk je als snel dat het opbouwen van een goede relatie gemakkelijker gaat als je regelmatig (glim)lacht.

Lachen en huilen, ligt vaak dicht bij elkaar (denk maar eens aan huilen van het lachen), maar een ding hebben ze gemeen. Beiden luchten vaak enorm op en na afloop voel je je vaak ontspannen.

Voor diegene die nog niet volledig overtuigd zijn dat ze beter veel kunnen lachen, een heel plezierige bijkomstigheid is dat bij het lachen veel spieren en zenuwen en organen van het lichaam worden getraind. Zou je een uur lang langen dan lach je zo 500 calorieën weg (als dat niet een glimlach waard is).

OK een kleine kanttekening:
Lachen is niet altijd een teken van vrolijkheid!
Denk maar eens aan leedvermaak (wie het laatst lacht, lacht het best) of uitlachen, dit maakt de ander kwetsbaar en machteloos (de ander kan zich nauwelijks verweren) of het berekenende lachje om een doel te bereiken of om onzekerheid te verbergen (altijd te herkennen doordat de ogen niet meelachen).

Maar om vrolijk af te sluiten, een geweldig filmpje. De eerste 500 calorieën krijgt je van mij!
https://www.youtube.com/watch?v=8LxAg9CQRfI

Deze blog “lachen is gezond’ is geschreven voor het Platform Weesmeer.nl

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!