Ongewenst gedrag

Als kind kon ik al niet naar geweld te kijken. Vroeger werd bij mij op de lagere school menig robbertje gevochten op het schoolplein. Ik stond dan altijd aan de andere kant om er maar niets van te hoeven zien. Vechtspelletjes op de computer, niets voor mij. Oorlogsfilms, liever niet.
Ik kijk dan ook met afschuw naar de beelden over de dood van George Floyd. Toch denken we té snel, dit gebeurt gelukkig niet bij ons. En dat alleen omdat we het zelf nooit hebben meegemaakt.

Het komt bij ons niet voor

Als vertrouwenspersoon zie ik de (persoonlijke en zakelijke) gevolgen van pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en geweld. Ook in Nederland geeft een op de zes medewerkers aan te maken te hebben met ongewenst gedrag. Een derde van al ons verzuim komt hieruit voort. Elke week lezen we de verhalen in de krant. En toch hoor ik nog teveel ‘bij ons komt dit niet voor’.

Burn out of ongewenst gedrag?

Veel van mijn cliënten met een burn-out zitten thuis ten gevolge van ongewenst gedrag. Voor het gemak is er de sticker ‘burn-out’ opgeplakt. Ongewenst gedrag is echt wat anders dan werkdruk. De gevolgen zijn misschien hetzelfde, de oorzaak is echt een andere en de oplossing ook.
Laten we dan ook dingen benoemen zoals ze zijn. En laten we vooral durven het gesprek met elkaar aangaan over wat gewenst is, wat integer is. Daar begint het mee. Veiligheid om te kunnen zeggen dat een grapje voor jou niet leuk is, durven melden dat je je geïntimideerd voelt en pesten niet tolereren. Dat is waar ik me hard voor maak als vertrouwenspersoon; het gesprek met elkaar aangaan over onderwerpen die we liever uit de weg gaan.

Beleid en transparantie

Goed beleid, aandacht, openheid, transparantie en een opgeleide vertrouwenspersoon draagt bij aan een veilig werkklimaat. Dat is goed werkgeverschap.
Ik ben aanspreekpunt voor en geef trainingen aan leidinggevenden. Informeer medewerkers over mijn rol. Én vooral ik zorg dat ik het vertrouwen verdien van de medewerkers want ook als vertrouwenspersoon moet ik vertrouwen verdienen.
En even voor alle duidelijkheid. Een medewerker die zo goed ligt bij alle collega’s is nog geen goede vertrouwenspersoon.
Ik heb niet de illusie dat we het 100% kunnen bestrijden. Ik heb zelfs niet de illusie dat ik me nooit op enigerlei wijze schuldig heb gemaakt aan ongewenst gedrag maar ik laat me er graag op aanspreken.

Veiligheid mag nooit een luxe zijn!

Reageren op deze column, stuur me een mailtje.
Annemieke Kirch
Annemieke@Twente-Counseling.nl

NB voor het Twents Volksblad schrijf ik regelmatig een column; dit is er een van

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!