Relativeren of voelen

Niks erger dan mensen om je heen die standaard roepen ‘het komt goed’. Of het moeten mensen zijn die standaard roepen ‘altijd ik weer’.
Ik heb vaak cliënten die vinden dat hun probleem niet te relativeren valt. Het leven is zwaar en het gaat niet over. Het is échte shit en veel erger dan al het andere. Soms gaat het over ziekte, werkeloosheid, armoede, een scheiding. Heftige zaken die je niet mag of kan relativeren. Soms moet je even alleen voelen.

Eigen pijn

Het is logisch dat je je eigen pijn altijd het meeste voelt maar het is ook goed om te beseffen dat iedereen, in meer of mindere mate, te maken heeft met tegenslag, pijn of groot verdriet.
Toch heb je pijn nodig om te beseffen wat echt belangrijk is in je leven. Mensen die niks meemaken, vinden het lastig om te relativeren als er iets naars gebeurt.
Interessant is het waarom de een niet kan loslaten, blijft hangen in boosheid en frustratie. Niet beseft of capabel is om los te laten en te beseffen dat je door moet gaan met leven. Het is een (onbewuste) keuze om te kijken naar iedereen die het beter heeft, gelukkiger is en zoveel gemakkelijker dan wij. Uiteindelijk maakt dit ongelukkig.

Het kan ook slechter

Ik ben gelukkig gezegend met altijd bedenken dat het slechter had gekund. Het helpt mijn om in actie te komen met een plan B of C. Toch ken ik ook de momenten dat me dit slecht lukt en er echt geen plan B,C of D is. En écht waar ‘I have been there’. Het enige dat dan helpt, is accepteren. Accepteren dat het niet meevalt en hardop zeggen dat het leven inderdaad soms K** is. Wat (mij) ook helpt is dan praten met mensen die er verstand van hebben. Want ook voor mij geldt “niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan er soms één gebruiken’. Ook deze coach.
Meer weten, hulp nodig of heb je een vraag, stel deze rustig,

Annemieke
Annemieke@Twente-Counseling.nl
NB deze blog verscheen ook als column in het Twents Volksblad

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!