Vakantiegevoel vasthouden

Elk jaar kijken we uit naar het grote ‘nietsdoen’, ontspanning, tijd voor elkaar maar nog veel vaker levert het niet op wat we hoopten. Ik schreef voor een netwerkorganisatie al een eerder blog over Vakantiestress. Nu zit de vakantie zit er op.
De tijd van ontspannen en niets doen is voorbij. Uitgerust kun je weer aan de slag maar na een week lijkt die vakantie lang geleden en weer twee weken later, is er niets meer over van dat ontspannen gevoel. Je wordt bedolven onder mailtjes, ongeopende post, vergaderverzoeken en vooral weer heel veel ‘moeten’. Kan je dit eigenlijk wel voorkomen en zo ja hoe doe je dit dan? Hoe kan je dat vakantiegevoel vasthouden ?

Positieve energie
Zelf heb ik in mijn vakantie met veel enthousiasme het boek gelezen van Hans Peter Roel, KI de kracht van binnenuit. Een verhaal dat gaat over een succesvolle zakenman die zichzelf een week vakantie gunt terwijl hij totaal is uitgeput. Zoals dat in onze westerse maatschappij (nog) veel gebeurt, had hij vooral een boodschap aan succesvol zijn en geld verdienen en gezien worden.  Hij had niets met de Oosterse filosofie en stond niet stil bij zijn intrinsieke motivatie of positieve energie, totdat hij in een klooster terechtkwam.

Gelukkig verdiepen we ons in de westerse wereld steeds meer in hoe dat werkt met positieve energie en wat het ons oplevert. Juist positieve energie maakt dat doelen gemakkelijker behaald worden en er letterlijk meer energie en zelfvertrouwen is. Als we ons vooral laten leiden door ‘moeten’, komt er negatieve energie vrij waardoor angst en frustraties steeds meer ruimte gaan innemen met als gevolg: ontevredenheid, oververmoeidheid en een burn-out.

Vaak zie je dat als je op vakantie gaat je enorm energiepeil laag is. We zijn vooral moe en uitgeput. Zoals ik al in mijn blog schreef, we hopen dat vakantie synoniem staat voor geheugenverlies; vakantie moet alle problemen en stress laten verdwijnen. Vakantie moet de oplossing zijn voor alles wat er het gehele jaar is gebeurd. Een vakantie gebruiken we dan niet om bij te tanken maar om chronische tekorten aan te vullen en als een soort alt+delete te dienen.

Vakantie moet in balans zijn

Twente Counseling verhuisde naar Aruba

Twente Counseling verhuisde naar Aruba

Het is niet voor niets dat kinderen de eerste week van een zomervakantie vaak ziek zijn. Voor volwassenen is dit niet anders. Van alles naar niets werkt vaak niet zo goed.
Voor mij is vakantie een mix van ontspanning en inspanning. Niets heerlijker dan uitslapen, boeken lezen en lekker eten maar na een paar dagen ga ik op mijn ellebogen leunen en dan begint het te kriebelen. Ik wil dan wat gaan ondernemen en juist als ik me fysiek inspan, krijg ik de beste ideeën over hoe ik dingen anders wil aanpakken of en krijg ik weer energie. Juist die afwisseling is voor mij belangrijk.

Actief veranderen
Mocht je nu van jezelf weten dat je extreem vermoeid op vakantie ging en wil je voorkomen dat je de bekende valkuilen stapt dan is het belangrijk om actief aan het werk te gaan om dit te voorkomen.

Wat kan helpen, is opschrijven welke goede voornemens je hebt (schrijven is een machtig hulpmiddel) en wie je kan helpen deze te realiseren (dit kunnen bekenden zijn maar bijvoorbeeld ook een secretaresse die je agenda beheert).

Bij veel managers is de agenda zo vol dat ze van de ene in de andere afspraak vallen. Wat helpt, is heel bewust tijd tussen afspraken laten vallen zodat je een afspraak kan afsluiten en je kan voorbereiden op de volgende afspraak. Dit schept rust in je hoofd. Wat ook helpt, is tijdens je lunchpauze een stuk te gaan lopen want beweging en daglicht geven energie.

Vitaliteitsplan
Het leuke is dat het ook helpt om dit als bedrijf in te zetten door hier aandacht aan te schenken in een gezamenlijk vitaliteitsplan want vitale medewerkers zijn productiever, gemotiveerder en minder vaak ziek. Op internet kwam ik een filmpje tegen van een bedrijf dat met elkaar een week naar het buitenland verhuisde om daar te werken. Er werd niet alleen hard gewerkt maar ook veel gelachen en iedereen leerde elkaar op een andere manier kennen. Goed voor de saamhorigheid, perfecte teambuilding en heel veel positieve energie. Misschien een goed idee? (linkje: teambuilding in het buitenland)

Met positieve groet,
Annemieke Kirch
tel.06-54766729

PS wilt u meer weten over een vitaliteitsprogramma in uw bedrijf of heeft u er wel eens aan gedacht om een bedrijfsuitje niet alleen leuk maar ook leerzaam te maken (misschien zelfs in het buitenland). Ik werk samen met diverse partijen om dit voor u te realiseren.
Vakantiegevoel vasthouden is mogelijk!

 

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!