Vakantierust of vakantiestress?

Dan is de vakantie weer (bijna) voorbij en gaan we weer over tot de orde van de dag. Alhoewel, wat is de orde van de dag in deze rare tijd. Lukte het jullie om bij te tanken, om te genieten, te luieren en de batterij weer op te laden? Had je vakantierust of toch vakantiestress?

Misschien verheugde je je enorm op deze vakantie maar viel alles tegen. Misschien hoopte je tegen beter weten in dat deze vakantie dé oplossing was voor de problemen die er al waren. Normaliter kan vakantie al de nodige stress opleveren maar dit jaar is het voor velen nog ingewikkelder. Misschien moest je de reis van je leven waar je al zolang voor spaart, omzetten naar een camping op de Veluwe. Of is er stress over behoud van je baan, of het krijgen van een nieuwe baan. Stress over gezondheid en wat er komen gaat. Of hoopte je dat deze vakantie je relatie een boost zou geven. Daarnaast is er nog file, tegenvallende accommodatie of regen die ervoor kunnen zorgen dat de zorgeloosheid waar je op hoopte letterlijk in het water viel.

Stress heeft geen aan/uit knop

Het is niet voor niets dat veel mensen ziek worden in de eerste week van hun vakantie en dat er na een vakantie meer scheidingen zijn. Stress heeft nu eenmaal geen ‘aan’ of ‘uit’ knop die je kan bedienen.

Voor mij was de start van de Corona-tijd, net als voor velen, een bizarre tijd. Mijn volle agenda was ineens leeg. Het ’empty nest’ was weer gevuld met  kinderen, want een tuin was toch wel prettiger dan driehoog achter. En ook manlief werkte ineens elke dag vanuit huis. We hebben zeilen bijgezet om weer een nieuwe modus te vinden en vooral ook te genieten van het mooie weer en de tijd met elkaar. Dat lukte best aardig. Toch voelde mijn lege agenda niet als vakantie. Wel was er het besef dat ik niets kon veranderen aan de situatie. Er geen invloed op had. Dus waarom zou ik energie steken in dingen waar ik geen invloed op had. Naast energieverspilling levert dit veel stress op.

Wat doe je eraan?

Nu lijkt het leven weer een soort van ‘normaal’ (voor zolang het duurt). En gelukkig mijn agenda staat weer vol. Vol met afspraken van cliënten die in de quarantaineperiode geen afspraak konden maken. En er achter kwamen dat niets doen met stress die je wel voelt, het alleen maar erger maakt. Gelukkig wisten mijn klanten me nog te vinden.
Heb je stress over je baan, wil je wat nieuws maar geen idee wat? Er is nu een subsidietraject voor iedereen die werkt (of tijdelijk zonder zit). Wil je meer weten over dit gratis coachtraject, stuur me dan een berichtje

Zonnige groet, Annemieke Kirch
Annemieke@twente-counseling.nl

Deze blog verscheen eerder als column in het Twents Volksblad

 

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!