Vakantiestress!

De zomervakantie komt er weer aan! We verheugen ons er al weken op maar vaak vallen vakanties tegen. Vakantiestress door tegenvallende accommodatie, slecht weer, files… Een vakantie moet vaak de oplossing bieden voor wat we het hele jaar niet voor elkaar gekregen hebben en we willen ook wel veel in onze vakantie. We willen uitrusten, maar ook spannende dingen doen, cultureel moet het ook interessant zijn, een goed boek moet mee in de koffer en niet te vergeten het huwelijk moet een nieuwe impuls krijgen. Tjsa als we eenmaal vakantie hebben, komt vast alles goed.

Voorbereiden

Vakantiestress begint vaak al bij de voorbereidingen. Waar gaan we dit jaar naar toe, hoe komt iedereen aan zijn trekken en hoe houden we het gezellig. Waar zijn de paspoorten, wie verzorgt de hond en hoe houden we de dieven buiten de deur, je werk moet af en je huis moet schoon… Ben je dan eindelijk onderweg, sta je na 100 km in die file, ontstaat er ruzie op de achterbank en de alternatieve route van “Truus” blijkt toch ook niet ideaal. Als je dan eindelijk in de auto of op het vliegtuig stapt ben je kapot en gestrest. Stress is een aanslag op je weerstand en dat geldt ook voor vakantiestress.

Ziek van vakantie

Juist dit is de reden dat sommige mensen de eerste week van hun vakantie ziek zijn. Het kost lichaam en geest moeite om over te schakelen van hard werken naar relaxen. Inmiddels is de afwezigheid van WiFi voor veel vakantiegangers zelfs reden om dan maar voor een ander appartement, camping of hotel te kiezen waardoor we nog steeds onze (zakelijke) mails kunnen checken en iedereen op de hoogte willen brengen van hoe leuk, gezellig en fijn we het hebben in de vakantie. Als je hard toe bent aan vakantie en het idee hebt dat je de vakantie hard nodig hebt om weer bij te tanken, zie je zelfs regelmatig dat dit gevoel ook stress oplevert; want je hebt nog maar zoveel dagen vakantie dus er moet nu optimaal genoten worden (waardoor dit niet lukt). Is de vakantie net begonnen, bedenken we ons vaak dat we geen zin hebben om weer te moeten beginnen met werken en ook dat levert geen vakantiepret op.

Niet voor niks dat het percentage scheidingen na een vakantie hoger is dan de rest van het jaar. Op zich niet verwonderlijk want juist op een vakantie moet je het ineens 24 uur per dag samen leuk hebben. Dit zijn de momenten dat je er achter komt dat je elkaar niet veel te vertellen hebt of dat de vakantie niet de oplossing is voor de al aanwezige problemen. Een vakantie kan dan juist de bekende ‘druppel’ zijn.

Tips om relaxed te vertrekken

1. Neem ruim de tijd in om te pakken (zie dit als voorpret)
2. Maak een to-do lijstje met alles wat je moet regelen, kopen of doen (hoef je het niet te onthouden) 3. Bedenk vooral dat de meeste dingen die je vergeet ook kan aanschaffen op de bestemming
4. Laat je vakantie starten op het moment dat je vertrekt
5. Bedenk dat perfecte vakanties niet bestaan
6. Een dagje thuis ontspannen voordat je op vakantie gaat, doet wonderen

En als dit allemaal niet helpt, bedenk dat je niet op vakantie hoeft maar dit een luxe is. Behoor jij bij de groep die pas op dag twee ontspant en die zich al vanaf dag 3 zorgen maakt over de terugreis. Bedenk dan dat je maar 1 dag ervoor moet zorgen dat het echt leuk is….

Ik ga alle tips opvolgen dus mij staat een heerlijke vakantie te wachten en ik wens jullie hetzelfde!! Relax!

En mocht je je vervelen:
 https://www.youtube.com/watch?v=6aQP24AhYp8

 

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!