Veiligheid op de werkvloer

De feiten liegen er niet om: een burn-out kost een werkgever gemiddeld circa 60.000 euro en kost 242 verzuimdagen. Bij meer dan 50 procent van de in Nederland gemelde beroepsziekten speelt psychosociale arbeidsbelasting een rol. Niet alleen veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer, maar ook als gevolg van ongewenste omgangsvormen zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, geweld of integriteitskwesties.
Vanuit ervaring weet ik dat vroegtijdige interventie helpt. Dat begint bij de erkenning dat ongewenste omgangsvormen bij elk bedrijf kunnen voorkomen. Erkenning en het bespreekbaar maken van de problematiek helpt om te voorkomen en ervan te leren.

‘Ik hoor nog te vaak: dit gebeurt niet bij ons’

Ik hoor nog te vaak: ‘Dit gebeurt niet bij ons’. Maar het is lastig om dat vol te houden als je weet dat een op de zes medewerkers aangeeft hiermee te maken te hebben. De bereidheid om ongewenst gedrag te melden is laag. Slechts één op de vijf melders onderneemt vervolgstappen. Angst voor baanverlies, schaamte en bang om niet te worden geloofd zijn hiervoor de belangrijkste beweegredenen. Met alle gevolgen van dien. Medewerkers raken mogelijk verstrikt in een web van onbegrip en negativiteit. Ze durven vaak hun verhaal niet te doen bij hun leidinggevende uit angst voor de gevolgen. Daardoor ontstaat er een slechte sfeer op de werkvloer, zijn werknemers ongemotiveerd, stijgt het verzuim en staan arbeidsrelaties op losse schroeven.

Ik heb Annemieke ervaren als een enthousiaste en gedreven counselor met passie voor mensen en voor haar vak. Creatief en vakkundig meedenkend om samen te zoeken naar een oplossing, zodat mensen tot hun recht kunnen komen in hun werk en in hun persoonlijke leven. 

Anita van der Molen

Van der Molen, beveiligingstechniek

Maak het bespreekbaar!

Mijn missie is het helpen creëren van een veilige werkplek. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat vraagt om transparantie en openheid. Door met elkaar het gesprek aan te gaan. Het bespreekbaar te maken. Je te verdiepen in de ware betekenis van integriteit en te achterhalen wat er nodig is om je veilig te voelen en optimaal te kunnen functioneren.

Iedereen is erbij gebaat dat je in vertrouwen met elkaar kunt werken. Het zorgt voor een prettige werksfeer en in alle opzichten voor betere resultaten. Bovendien bespaar je als bedrijf ook nog eens een hoop kosten als je een preventief verzuimbeleid voert.

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon en aangesloten bij de LVV

“Wat zijn mijn verplichtingen als werkgever? Kan je me meer vertellen?”

Meest recente blogs

Leuk als je me wilt volgen

Ongewenst gedrag bespreekbaar maken

(On)gewenst gedrag bespreekbaar maken is zo belangrijk. Dus niet wachten tot het plaatsvindt maar regelmatig op de agenda zetten.

Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer Het leek deze hele week voor mij wel de week van het pesten. Driemaal werd ik, als externe vertrouwenspersoon gebeld door medewerkers van diverse bedrijven met een melding over extreem pesten op de werkvloer. Ik weet dan direct weer waarom ik de...

Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Is een vertrouwenspersoon verplicht? Die vraag krijg ik nog regelmatig. Maar nee, het is (nog) niet verplicht maar wel verstandig. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Inspectie SZW maakten 1,2 miljoen mensen melding van ongewenst gedrag op de werkvloer; pesten,...

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!