Veiligheid op de werkvloer

De feiten liegen er niet om: een burn-out kost een werkgever gemiddeld circa 60.000 euro en kost 242 verzuimdagen. Bij meer dan 50 procent van de in Nederland gemelde beroepsziekten speelt psychosociale arbeidsbelasting een rol. Niet alleen veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer, maar ook als gevolg van ongewenste omgangsvormen zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, geweld of integriteitskwesties.
Vanuit ervaring weet ik dat vroegtijdige interventie helpt. Dat begint bij de erkenning dat ongewenste omgangsvormen bij elk bedrijf kunnen voorkomen. Erkenning en het bespreekbaar maken van de problematiek helpt om te voorkomen en ervan te leren.

‘Ik hoor nog te vaak: dit gebeurt niet bij ons’

Ik hoor nog te vaak: ‘Dit gebeurt niet bij ons’. Maar het is lastig om dat vol te houden als je weet dat een op de zes medewerkers aangeeft hiermee te maken te hebben. De bereidheid om ongewenst gedrag te melden is laag. Slechts één op de vijf melders onderneemt vervolgstappen. Angst voor baanverlies, schaamte en bang om niet te worden geloofd zijn hiervoor de belangrijkste beweegredenen. Met alle gevolgen van dien. Medewerkers raken mogelijk verstrikt in een web van onbegrip en negativiteit. Ze durven vaak hun verhaal niet te doen bij hun leidinggevende uit angst voor de gevolgen. Daardoor ontstaat er een slechte sfeer op de werkvloer, zijn werknemers ongemotiveerd, stijgt het verzuim en staan arbeidsrelaties op losse schroeven.

Annemieke werkt doelbewust en stapsgewijs naar resultaten. Ze kan lastige dingen goed verwoorden en schuwt het niet om zaken uit te spreken zoals ze zijn. Erg belangrijk voor het werken in een team!

Arnolda Posthume

Jobcoach, Bureau begeleid werken Aveleijn

Maak het bespreekbaar!

Mijn missie is het helpen creëren van een veilige werkplek. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat vraagt om transparantie en openheid. Door met elkaar het gesprek aan te gaan. Het bespreekbaar te maken. Je te verdiepen in de ware betekenis van integriteit en te achterhalen wat er nodig is om je veilig te voelen en optimaal te kunnen functioneren.

Iedereen is erbij gebaat dat je in vertrouwen met elkaar kunt werken. Het zorgt voor een prettige werksfeer en in alle opzichten voor betere resultaten. Bovendien bespaar je als bedrijf ook nog eens een hoop kosten als je een preventief verzuimbeleid voert.

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon en aangesloten bij de LVV

“Wat zijn mijn verplichtingen als werkgever? Kan je me meer vertellen?”

Meest recente blogs

Nieuwe normaal stress

Nieuwe normaal stress In het oude normaal dreigt voor de helft van de werkende Nederlanders al een risico op langdurige uitval door werkstress. Dit was dus in een tijd van gewoon koffie bij het koffiezetapparaat, een etentje op een terras en een groot feest gewoon...

Compliment

Compliment Het was een bijzondere afsluiting van een bijzonder jaar. Voor veel gezinnen geen enkele reden om terug te kijken op een prettig jaar. Verdriet over het verlies van een dierbare of een baan. Onzekerheid over wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. En...

2020-2021

2020 Geen enkel woord dekt de lading om dit jaar af te sluiten. In onze geschiedenisboeken zal 2020 vast een zeker een plek krijgen. Ik weet nog goed dat ik op 12 maart terugkwam van een werkvakantie op Aruba. Een goed gevulde agenda was in een vingerknip volledig...

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!