Wij winnen en zij verliezen

Genieten van de Olympische Spelen!
Ik geniet immens van sporten die ik anders nooit zie en kijk met bewondering naar die sporters die jarenlang alles opzij zetten voor dat ene doel: een olympische medaille. En nog blijkt dan dat dat vaak niet genoeg is om te winnen. Ik kan ook genieten van de verslaggevers die me ‘inside’ informatie geven over voor mij onbekende sporten. (Tot voor kort had ik geen idee wat keirin was en dan winnen we hier toch maar mooi goud).

Sport vs Politiek
Ik moet zeggen dat ik toch best met een gemengd gevoel ‘eraan begon’. Het kostte mij moeite om sport los te koppelen van politiek want als iets politiek is, is het wel sport.  Hoe kan je sport loskoppelen van politiek als er besloten wordt Olympische Spelen te organiseren in een land wat voor een afgrond staat, waar een mega sportpark uit de grond wordt gestampt dat straks leeg staat en zeker niet in gebruik genomen gaat worden door de bevolking van Rio. Een bevolking die nauwelijks kan rondkomen en waar salarissen al maanden niet betaald worden. Wie bedenkt het om een WK voetbal organiseren in een land waar de temperatuur met gemak de 45 graden haalt en waar de stadions gebouwd worden door zwaar onderbetaalde medewerkers en er niet gekeken wordt  op een mensenleven meer of minder.

Wij winnen en zij verliezen
In het Olympisch dorp staat de buitenwereld (terecht) stil, daar draait alles om de sport. Ze trainen jaar in jaar uit, ontzeggen zich bijna alles, studeren naast een straks trainingsschema om nog sneller te gaan, nog beter te worden.

Wij begonnen de Olympische Spelen vol vertrouwen (het zouden de succesvolste spelen worden ooit) maar zij hebben het niet waargemaakt, want zo werkt het. Successen zijn van ons allemaal en verliezen laten we lekker liggen bij degene die het niet goed hebben gedaan. Misschien moeten we beseffen dat we als klein land sportief gezien boven gemiddeld presteren. Dit terwijl we nauwelijks iets doen aan talentherkenning of ontwikkeling, investeren in topsport doen we nauwelijks en bezuinigen op breedtesport doen we al jaren. Er wordt zelfs al jaren bezuinigd op schoolgym en schoolzwemmen terwijl we wel klagen dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ te weinig beweegt. Wil je als land succesvol zijn in sport zal je hier ook in moeten durven investeren (Frankrijk investeert bijvoorbeeld 10x zoveel als Nederland in zijn topsporters). Als topsporter in Nederland ben je vooral afhankelijk van je ouders. Zij moeten willen rijden en willen investeren in de sportieve ambities van hun kind. Wisten jullie dat de toelages van olympische sporters gekoppeld zijn aan de opbrengst van de nationale loterijen, judoka’s coaches moesten delen, de ploegenachtervolgers wedstrijden moesten afzeggen omdat ze de tickets niet konden betalen? *
Mogen we dan nog wel meer verlangen van onze sporters?

Meten met twee maten
Zakelijk werkt dat precies hetzelfde. Als je succes hebt, vindt de buitenwereld vaak dat je geluk had, de omstandigheden zaten mee. Het zijn vooral de externe factoren die je meezitten en je persoonlijke eigenschappen of harde werken worden nauwelijks gezien. Als het wat minder gaat, is de buitenwereld niet zo mild. We weten het dan heel goed je verklaren: je had harder moeten werken, beter je best moeten doen, meer gefocust moeten zijn.
Over ons eigen ‘falen’ zijn we vaak een stuk milder. Het lag nooit alleen aan ons maar ook aan de baas of gebrek aan tijd, of niemand deed wat je zei. Onze eigen successen hebben we daarentegen echt helemaal zelf verdiend.
We meten met twee maten!

Ik ga ook de laatste dagen met veel plezier kijken naar alle sportprestaties en heb enorm veel bewondering voor alle opofferingen die ze doen of ze nu verliezen of winnen. Ik zou het niet kunnen!

Annemieke Kirch
Tel. 06-54766729
* (bron T.Zonneveld)

Voor individuele begeleiding & workshops

Voor individuele begeleiding & workshops

 

 

E-book Routeplanner leidinggevenden

Leidinggevende Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!

E-book HR het fundament van elke organisatie

HR Whitepaper

Dank je voor de inschrijving en veel leesplezier!